Robot File pronašao je organske molekule, kao i neočekivano tvrđe tle na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko, saopštili su danas naučnici na osnovu analize prvih podataka iz uzoraka.

Mala sonda, veličine veš mašine, upala je u subotu u hibernaciju kada su se njene baterije ispraznile. Prethodnih 60 sati provela je u istraživanju komete koja juri ka Suncu brzinon od 18 kilometara u sekundi.

Kontrolni centar u Kelnu, kojim rukovodi Nemački vazduhoplovni centar (DLR), saopštio je da je uprkos trapavom sletanju i naherenom položaju File prikupio gomilu dragocenih podataka za analizu.

„Na putu smo da postignemo bolje razumevanje kometa“, kazao je Ekehard Kurt, naučni direktor projekta.

Prve analize pokazuju da je sonda u atmosferi komete pronašla organske molekule koje predstavljaju elemente života na Zemlji. Ovo otkriće moglo bi da razjasni da li su sastojci bitni za nastanak života na našoj planeti stigli sa kometama.

Ostale analize pokazuju da je površina kometa većim delom prekrivena ledom i tankim slojem prašine debljine 10 do 20 centimetara.

Nakon 10-godišnjeg putovanja, sonda Rozeta je prošle srede uspešno spustila robotsku laboratoriju na površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

To je prvi put u istoriji da je jedan ljudski objekat sleteo na površinu komete.

(Tanjug)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori