Istraživači su već imali priliku da vide spajanje galaksija, ali nikad nisu zapazili sudar crnih rupa i prateći “kosmički vatromet” koji može da iskrivi tkanje prostor-vremena.

Istraživači među kojima su stručnjaci Caltech-a i NASA smatraju da je neobičan svetlosni signal koji potiče od kvazara PG 1302-102 – crne rupe koja emituje svetlost superzagrejanih čestica koje se okreću u njenom gravitacionom vrtlogu – tapravo izaziva “kosmički ples” između dve crne rupe u sistemu, međusobno udaljene manje od prečnika Sunčevog sistema.

Teorija je objavljena u naučnom časopisu Nature.

Iako i drugi kosmički fenomeni mogu objasniti svetlosni signal, naučnici smatraju da je njihova teorija verovatnija, jer su analizirali svetlosni spektar pomenutog kvazara.

“Analizom spektra vidite informacije i o brzini kretanja objekta. To se zove Doplerovim efektom”, kaže Elijat Glikman, jedan od autora studije sa Midlburi koledža u Vermontu.

Ako je njihova teorija tačna i ove crne rupe se sudare, one mogu osloboditi energiju koja je odgovara 100 miliona eksplozija supernove i iskidati galaksiju u kojoj se nalaze, kaže S. Džordž Đorgovski iz Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Sudar bi takođe oslobodio gravitacione talase predviđene Ajnštajnovom opštom teorijom relativiteta.

Nažalost, astronomi kažu da bi do takvog događaja moglo doći tek za oko milion godina.

Šta se zapravo dešava, najbolje zna svemir, budući da je svetlost ovog sistema smeštenog u sazvežđu Device, putovala 3,5 milijardi svetlosnih godina do nas.

Tek kad pronađemo način da i sami iskrivimo prostor-vreme, možemo otkriti njihovu tajnu.

(B92)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori