Naš najveći naučnik, Nikola Tesla, pored svih svojih projekata vezanih za struju, navodno je radio i na konceptu letelice (svemirskog broda) koji bi funkcionisao po principu elektromagnetnog polja.

Patent ove letelice zaplenila je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

 

Trup Tesline letelice zamišljen je da se napravi od tanke i fleksibilne keramike koja je dobar električni izolator, nezapaljiva je i otporna je na ekstremno niske i visoke temperature. Takođe je dosta tvrda, a i elektromagnetni talasi lako mogu da prolaze kroz nju.

Tesla je takođe osmislio način za zaštitu letelice od malih meteorita i kosmičkih zraka, kako bi posada u njoj bila sigurna.

Pogon za ovo čudo od letelice verovatno bi bio fisioni ili fuzioni reaktor za dalja putovanja, dok bi se za neka kraća koristio oksihidrogen

 

Zahvaljujući tehnologiji kojom bi Teslina letelica bila opremljena na dnevnom svetlu ona bi delovala kao da je okružena vatrom, a sve zbog magnetne distorzije svetla.

Nažalost, ova letelica nikada nije ugledala svetlost dana. Tesla je bankrotirao početkom 20. veka, pa iako su teorija i eksperimenti sa ovom letelicom bili tačni, niko nije želeo da ovaj projekat isfinansira do kraja.

Da li će u budućnosti neko uspeti da napravi ovu revolucionarnu letelicu, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori