"Crno-beli" su 16. aprila 1992. godine pobedili Huventud sa 71:70 trojkom Saše Đorđevića u finalu Kupa šampiona i postali prvaci Evrope.

Košarkaški klub Partizan proslaviće u sredu 16. aprila najveći uspeh u klupskoj istoriji – osvajanje titule prvaka Evrope! Tog 16. aprila daleke 1992. godine u dvorani “Abdi Ipekči” u Istanbulu trojkom Aleksandra Đorđevića ”crno-beli” su srušili španski Huventud sa 71:70 i postali šampioni.

Uvek je lepo setiti se uspeha srpskih klubova u evropskim takmičenjima, pogotovo što su tako retki da je pitanje kada će ih neko ponoviti.

Pre dve godine na jubilej 20 godine promovisan je film “Ima jedan tim” koji je obuhvatio celu epohu Partizana od posleratnih godina pa do osvajanja titule prvaka Evrope.

A španski Kanal + snimio je dokumentarni film o putu Partizana do titule evropskog šampiona u košarci 1992. godine. Film se zove “Partizan iz Fuenlabrade”

U filmu su se pojavili Željko Obradović, Aleksandar Đorđević, Zoran Stevanović, Slaviša Korivica, Ivo Nakić, Vlada Dragutinović, Predrag Danilović..

Evropska bajka Partizana bila je specifična jer se odigrala u neverovatnim uslovima. Dolazili su iz zemlje koja je bila zahvaćena građanskim ratom, bez novca za skupe strance, sa najmlađim timom u Evropi.

Uz sve to morali su da igraju utakmice kao domaćini na neutralnom terenu. Oni su izabrali špansku Fuenlabradu, odakle su ispisali istoriju.

Uspeh koji je ostvario Partizan je nestvaran i teško je reći kada će neki tim sa ovih prostora uspeti da ponovi tako nešto. Talentovanih igrača imamo, pitanje je samo da li će oni stasati u takve asove da budu kadri da pokore Evropu kao “crno-beli” tada.


Izvor: Telegraf.rs

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori