Košarkaši Partizana i Zvezde opet su se osramotili. Prvi meč finala završen je posle tri sata, dva prekida, tuče, pobedom Zvezde uz igru 4 na 2, bez publike!

Velika sramota se mogla naslutiti kada je Partizan povukao igrače sa parketa u trećoj deonici, a zatim je u četvrtoj došlo i do prave uličarske tuče na parketu.

Usledio je dug prekid, ispražnjene su i tribine, a više nego tužan meč su nastavila tri igrača Partizana i petorica igrača Crvene zvezde.

Na kraju "derbija", koji je povukao srpsku košarku na novo dno, crveno-beli su upisali pobedu od 97:88, a utakmicu su završila šestorica igrača! 

Posle svega, a nije prvi put da se u srpskoj košarci u ovom kontekstu koristi ta fraza - rezultat je najmanje bitan. 

Haos koji je definitivno odredio kurs ovog meča, a možda i čitave finalne serije, otpočeli su Nikola Milutinov i DeMarkus Nelson. Centar Partizana se uneo u lice beku Zvezde koji ga je potom uhvatio za vrat. 

Potom su se uključili Ivan Radenović i Žofre Lovernj. Na kraju je Nelson bukvalno bacio Milutinova na parket, dok su se na drugoj strani tukli svi, igrači, pomoćnici, verovatno i redari. Srpska košarka je dotakla dno, ne može niže! 

Zatim su navijači Partizana došli iza klupe Zvezde i počeli stolicama da gađaju igrače, a Mirko Pavlović i rezervni igrači crveno-belih krenuli u obračun. Usledio je prekid meča i izlazak jednog igrača Zvezde iz Pionira. Nedugo zatim i ostali igrači Zvezde su se povukli sa parketa, ali na drugi izlaz kroz parter pored svojih navijača. 

Umesto da već tada stave tačku na utakmicu, delegat i sudije meča odlučile su da isprazne tribine Pionira kako bi utakmica mogla biti nastavljena. U konsultacije je bila uključena i Žandarmerija. 

U dobroj meri ispražnjen je i parket. Isključeni su svi igrači, osim trojice u redovima Partizana i petorice u redovima Crvene zvezde! 

Igrali su Tepić, Bogdanović i Lovernj sa jedne strane, a sa druge Simonović, Katić, Rebić i Lipovij (do kraja meča zbog ličnih grešaka isključeni Bogdanović i Katić). 

Tako je gledana jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji srpske košarke i skoro puna četvrtina potpuno obesmišljene košarke, za očigledno besmislen trofej, u očigledno besmislenoj ligi. 

U obesmišljavanju sporta kojim smo se nekada ponosili, učestvovala su dva naša najveća kluba, ali je proces počeo mnogo pre večerašnje utakmice. 

Krivica ipak nikako nije samo na njima - na čelnicima, trenerima i igračima večitih rivala - krivica je i na večito tihim čelnicima Saveza, ali i na medijima i sportskoj javnosti, koji su prećutkivanjem ili manje-više pasivnim praćenjem onoga što se odvijalo poslednjih godina, faktički pristali, a možda čak i podržali taj sunovrat. 

Nastavak serije planiran je za ponedeljak od 20h, a do tada se očekuje reakcija čelnika KSS, kao i odluke o kaznama i suspenzijama. 

Inače, da će uslediti haos na "derbiju" bilo je jasno već u trećoj četvrtini kada je trener Partizana Duško Vujošević nezadovoljan suđenjem povukao svoje igrače s parketa pri vođstvu CZ 61:53. 

Nakon devet minuta pauze, minut pre nego što bi crno-beli prekršili pravilnik, meč je nastavljen, a Partizan je smanjio na 66:62 pred poslednji period. 

Nova sramota za srpsku košarku, za Partizan i Crvenu zvezdu. Ima li kraja ovom ludilu?

Izvor: B92

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori