Prvi rezultati istrage pokazuju da je šteta od urušavanja potpornog zida na koridoru 10 veća od tri miliona evra i da će njeno saniranje ići na teret španske kompanije „Azvi“, zbog greške u izgradnji, saznaje „Blic“.

Ta greška vezuje se za propust izvođača koji nije napravio vertikalne odvodne kanale već je umesto njih horizontalnim preprekama zadržavao vodu koja je pokrenula klizište, zbog čega se u celu istragu uključila i BIA. Po našim saznanjima, razlog za to je sumnja da postoje elementi ugrožavanja bezbednosti zemlje koja je nastala zbog neadekvatnog postupanja u procesu projektovanja i izgradnje konstrukcije. Drugim rečima, BIA treba da utvrdi ko je na svoju ruku prepravio projekat.

Ukoliko istraga bude objektivna, trag vodi u leto 2015. godine kada je tadašnjem direktoru „Koridora“ Dmitru Đuroviću i njegovim saradnicima menadžment španskog „Azvija“ ponudio, pored postojećeg projekta, njihov sistem za zadržavanje vode i zaštitu od klizišta ove kosine, nazvan „mikrošipovi„. Đurović ga prihvata iako takav model nikada u Srbiji nije bio isproban niti je postojala stručna analiza njegovih efekata.

Potporni zidovi su padali već tri puta, a razlog za to je izmena projekta koju je tražio španski

foto: Z. Žestić / Tanjug Potporni zidovi su padali već tri puta, a razlog za to je izmena projekta koju je tražio španski „Azvi“, a prema kojoj nisu izgrađeni vertikalni odvodi za vodu, saznaje „Blic“

Izvor „Blica“ iz „Azvija“ tvrdi da je upravo ovaj dogovor ključ svih nepovoljnih dešavanja u Grdelici.

– Na osnovu tog dogovora tadašnji direktor „Koridora“ Dmitar Đurović daje Građevinskom fakultetu da uradi izmenjen projekat po španskom sistemu. Mislim da je projekat uradila žena koja i danas drži katedru i redovni je profesor, i on je završen u decembru 2015. Kada je završen, neki uvaženi srpski inženjeri i profesori koji su ga videli, izvrgli su ga ruglu i nazvali „držanje brda čačkalicom“. Da u ovom nazivu ima istine, ali i da ima indicije da je neko žrtvovao nacionalne zarad privatnih interesa, postoje brojni dokazi. Jedan od njih je i taj što je prva revizija ovog projekta urađena već u januaru 2016, nepuna dva meseca nakon što je projekat završen – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je dodatni razlog za preispitivanje lične odgovornosti svih aktera u ovoj priči to što nisu hteli da poslušaju struku da se španski sistem neće primiti u Grdeličkoj klisuri.

– Bilo je ozbiljnih upozorenja da se odustane od ovog modela i da se problem sa vodom reši vertikalnim odvodnim kanalima. Međutim, ta upozorenja nisu prihvaćena, pa je izlaz tražen u novim prepravkama španskog sistema. Od 2015. godine, kada je kosina prvi put pala, urađeno je 11 revizija projekta. Drugim rečima, 11 puta su ojačavali kosinu, 11 puta su povećavali broj „mikrošipova“ u odnosu na prvobitni projekat, jer su videli da to neće moći da zadrži brdo. To vam govori o kakvom je projektu reč. U ovoj priči nije nevin ni „Luj Beržer„, firma koja je zadužena za nadzor. Oni su morali da preispitaju zašto je urađeno ovoliko revizija i da utvrde da li su bezbedne. Koliko znam, Zoran Babić je od njih tražio izveštaj o kvalitetu radova u decembru 2017. godine i januaru 2018. Oni su odgovorili tek u aprilu ove godine i to tako što su rekli da se sve radi po projektu – kaže naš izvor.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže za „Blic“ da će insistirati na odgovornosti za propuste prilikom izgradnje puta u Grdeličkoj klisuri.

– Za mene su važna dva zadatka – da koridor završimo i da bude bezbedan, i drugo, da se utvrdi odgovornost za obrušavanje zida. Neka se proveri da li je uzrok obrušavanja nepostojanje odvodnih kanala ili nešto drugo – kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će insistirati i da se utvrdi da li je prvi projekat iz 2010. godine bio dobar.

– Mora da se utvrdi zašto je bilo potrebno da se 11 puta preprojektuje i zbog čega je došlo do ovakvih propusta. Pored prirodnih faktora, jasno je da ima i dosta grešaka koje su vezane za ljudski faktor, uključujući i one propuste koji se odnose na izgradnju vertikalnih odvodnih kanala. Ono što je važno jeste to da je sanacija juče počela, a radiće se u tri smene – kaže ministarka. 

Babić: Očekivali smo i počeli sanaciju pre šest dana

U „Koridorima Srbije“ nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju saznanja „Blica“ da su problem odvodni kanali. Direktor Zoran Babić, međutim, kaže da je obrušavanje predviđeno i očekivano.

– Predvideli smo ih zato što vršimo svakodnevni monitoring na svim kosinama. Još u aprilu smo znali da projektno rešenje nije adekvatno i bili smo sigurni da će do ovakvog scenarija doći. Pre šest dana se krenulo sa izvođenjem radova na galeriji, nažalost, priroda nas je preduhitrila – rekao je Babić. On kaže da će biti nasuta veća količina materijala koja će trajno stabilizovati kosinu.

– Ono što smo do sada radili u dve smene, sada ćemo raditi u tri, i zbog toga ne postavlja se pitanje kada će se završiti. Završetak svih radova na celom južnom kraku koridora 10 duž Grdeličke klisure će biti gotov do kraja ove godine – kaže Babić. On objašnjava da su završene tri od šest deonica i da se pod asfaltom nalazi između 22 i 23 kilometra autoputa:

– Izgradnja galerije podrazumeva dosta radova, izgradnju šipova… Ti radovi će nas koštati do sedam miliona evra, ali mislim da je sada najvažnije da građani do kraja godine dobiju moderan i bezbedan autoput.

(Blic.rs)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori