Ministar spoljnih polsova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim u Sočiju, gde je dao izjavu o planovima Albanaca koja je odjaknula širom regiona.

Grčki mediji, pod naslovom “BOMBA: Albanci žele deo severne Grčke”, preneli su izjavu Dačića iz Rusije.

Dačić je u Sočiju ukazao na značaj ruske podrške u srpskoj borbi za odbranu nacionalnih interesa i pitanja Kosova.

Najpre je rekao da aspiracije Albanca na teritorije Kosova i Preševske doline samo pokazuju da nisu shvatili da se situacija u svetu promenila. Dodao je da Albanci nisu spremni za kompromise i da žele “veliku Albaniju”.

Oni u suštini hoće projekat velike Albanije. Njima je malo, hteli bi da dođu do Niša. Oni bi da uzmu i pola Crne Gore i pola Makedoniji i sever Grčke. Oni uopšte ne shvataju da se situacija u svetu promenila – rekao je Dačić.

Kao još jednu potvrdu za to, naveo je i činjenicu da su u Prištini ovih dana slavili Klintonov rođendan, dodavši da misli da je to jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u Klintonovoj kući.

– To je dokaz da su oni zaostali u vremenu. Vreme se promenilo. To što oni misle, od toga nema ništa. U srpskom postoji izraz koji nije diplomatski: to će biti “kad na vrbi rodi grožđe” – poručio je Dačić.

Srpski ministar se zahvalio Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Lavrovu na bezuslovnoj podršci srpskim interesima, prenosi grčki “Difer njuz”.

Bez ruske podrške ne možemo da odbranimo naš teritorijalni integritet i, naravno, Srbija će takođe podržavati Rusiju. Srbija se nije priključila i nikada neće uvesti sankcije protiv ruskog naroda – rekao je.

Istakao je da je Lavrova informisan o dijalogu sa Prištinom i da albanska strana nije ispunila ni jedan od dogovora iz sporazuma.

Želimo kompromis, sporazum, ali je očigledno da postoje dvostruki aršini, naročito na Zapadu, koje Priština koristi kada se radi onjihovim obavezama – rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da bez Rusije nema rešenja, kao i da je došlo do promena u pojedinim zapadnim zemljama, koje sada pričaju o kompromisu dok su ranije na problem gledale kao da je rešen.

(webtribune)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori