Ruski predsednik Vladimir Putin na bilo koji napad na njegovu zemlju ili na saveznike odgovoriće nuklearnim oružjem.

Gornji dom ruskog parlamenta u sredu uveče predložio je da se u državnoj vojnoj doktrini ukinu restrikcije na korišćenje nuklearnog oružja. Tako bi udubuće bilo omogućeno da Rusija odgovori nuklearnim raketama ne samo na atomski već i na svaki konvencionalni napad.

Prema sadašnjoj vojnoj doktrini, Rusija može da iskoristi atomsko oružje samo u dva slučaja. U prvom slučaju, kao odgovor na napad nuklearnim naoružanjem ili drugim oružjem za masovno uništenje na Rusiju ili nekog njenog saveznika. U drugom slučaju, ukoliko je nuklearni napad neophodan da bi bio sprečen konvencionalni napad koji preti egzistenciji Rusije kao suverene države.

Šef odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Viktor Bondarev, nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva odbrane, generalštaba ruske vojske i saveta bezbednosti, naveo je da osnovni principi u sferi nuklearnog odvraćanja moraju biti izmenjeni.

– U vojnu doktrinu treba uvesti amandman o korišćenju nuklearnog oružja. Rusija mora biti u mogućnosti da koristi svoje nuklearke i u slučaju da neprijatelj upotrebi nenuklearno strateško oružje, poput hipersoničnog ili drugog konvencionalnog naoružanja – navodi se u predlogu koji je potpisao Bondarev.

Ako taj predlog Saveta Ruske Federacije odobre donji dom parlamenta i Putin, Moskva će moći da odgovori nuklearkama na bilo kakav napad na Rusiju ili na neku njenu saveznicu. Ruski bezbednosni stručnjaci smatraju da bi to bio dobar odgovor na američku vojnu doktrinu, koja je izmenjena u februaru. Na osnovu nje, Vašington može da izvede nuklearni napad na bilo koju zemlju zbog najmanje stvari, kao što je na primer sajber-napad na Ameriku ili nekog njenog saveznika.

Takođe, prema navodima analitičara, izmena ruske vojne doktrine mogla bi da bude i odgovor na najavu američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). U pitanju je sporazum iz 1987, koji su potpisale SAD i SSSR. On zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Izmena američke vojne doktrine i najava o povlačenju iz sporazuma INF predstavljaju pretnju po Rusiju. Moskva ne bi smela da ostane bez odgovora. Predsednik Putin je odavno najavio da će Rusija odgovoriti ukoliko se Tramp povuče iz sporazuma INF. Izmena vojne doktrine bi mogla da bude uvod u taj odgovor. S obzirom na sve pretnje SAD, ukidanje zabrane na korišćenje nuklearnog oružja je prvi korak koji Rusija može da preduzme – navode analitičari.

(Informer)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori