Ekipa hrvatskog ronioca Lorenza Marovića je na olupini slavnog admiralskog broda “Re d’Italia”, potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru, pronašla sef.

Kako javlja HRT, ronioci se nadaju da bi u sefu moglo biti zlato koje je, prema legendi, ta oklopnjača prenosila za uspostavu italijanske vlasti u Dalmaciji.

Danas bi, ako se legenda pokaže tačnom, blago vredelo nekoliko desetina miliona eura. Za potvrdu svog od države se traži da odobri još dva zarona.

– U životu pod morem nisam video veliki sef, a kako sam čuo za staru legendu o blagu na Re d’Italia, nadam se da je to taj. Taknuo sam ga, sef je metalni, mislim da je to taj sef – rekao je Tomas Bauer, član međunarodne ekipe vrhunskih ronilaca koji ovih dana istražuju tu slavnu olupinu.

Svaki zaron do olupine broda Re d’Italia je izuzetno zahtevan jer se nalazi na čak 115 metara dubine. Ronioci koriste posebnu vrstu opreme, a ronjene traje i po nekoliko sati.

Sef je otkriven tokom četvrtog, poslednjeg zarona koje je odobrila država.

– Sef bi kao takav trebalo da ide na istraživanje, jer taj sef i taj brod čuva i 391 duša potonula tokom borbe u Viškom boju – rekao je Marović.

Inače, roniocima koji otkriju potonulo blago po zakonu pripada 10 posto vrednosti blaga.

(HRT)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori