DA ili NE: DA LI TREBA PITI KAFU MLEKOM?

DA ili NE: DA LI TREBA PITI KAFU MLEKOM?

Kafa... Ko od nas ne voli ovaj mirisni i okrepljujući napitak? Ali istovremeno, armija njenih poznavalaca, povremeno podgrejana glasnim izjavama nutricionista, bila je podeljena u dva nepomirljiva tabora.

Neki ljudi više vole da piju prirodnu crnu kafu bez aditiva i čak ne stavljaju šećer u nju, verujući da to kvari ukus pića. Drugi mogu da piju kafu samo sa aditivima, preferirajući mleko u većini slučajeva.

Odlučili smo da predstavimo čitaocima različita gledišta na jedno piće, čije upoređivanje će pomoći da se odluči da li jutro započinjati nelakiranom crnom kafom ili je zameniti blažom mlekom.

DA LI TREBA PITI KAFU MLEKOM?

Danas postoji mnogo vrsta napitaka od kafe sa mlekom i svako može sam izabrati šta najviše voli. Kapućino, latte, makijato, brive, krem kafa... Različite vrste napitaka od kafe razlikuju se pre svega po količini mleka u šolji.

Naučnici su već dugo potvrdili da je ispijanje kafe dobro za telo: deluje tonično, poboljšava pamćenje i koncentraciju, smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma i blagotvorno deluje na varenje.

Istovremeno, crna kafa i kafa sa mlekom funkcionišu drugačije. Moderni francuski nutricionista Henri Šeno snažno obeshrabruje upotrebu napitaka od kafe sa mlekom.

Skreće pažnju na to da se takva pića telo slabije apsorbuje: „Ako je osoba pila kafu sa mlekom i umrla sutradan, kada se otvori, u njenom stomaku će se naći neprobavljena kafa sa mlekom!“.

Nutricionista Anna Panchenko prigovara: „Mleko uspešno dopunjuje kafu, ublažavajući neke njene negativne efekte.

Tako, na primer, kafa „zakiseljava“ telo, a mleko se, naprotiv, alkalizuje, kafa povećava kiselost želučanog soka, a mleko smanjuje, kafa „izbacuje“ kalcijum iz tela, a mleko je izvor kalcijuma. "

NEKOLIKO ČINJENICA KOJE ĆE VAM POMOĆI DA ODABERETE

 1. Šolja crne kafe sadrži 4,7 kalorija - količina koja je praktično neškodljiva za vašu figuru. Poređenja radi, u šolji kafe sa mlekom i šećerom ima najmanje 50 kalorija.
  Zaključak je očigledan: ako ste na dijeti, pijte crnu kafu. Suprotno tome, konzumiranje lattea ili kapućina, posebno sa šećerom, možda nije najbolje za vašu figuru.
 2. Crna kafa pojačava energiju i poboljšava mentalne performanse, jer ne sadrži mleko ili kremu za ublažavanje efekta. Stoga, ako volite da pijete kafu uveče, rizikujete da dobijete nesanicu.
  Ovaj problem se može rešiti malim delom mleka koji se dodaje u kafu (oko 50 g). Tako možete oboje uživati u svom omiljenom piću i osigurati miran, zdrav san. Onima koji već slabo spavaju noću, lekari preporučuju da uglavnom isključe upotrebu kafe nakon zalaska sunca.
 3. Za one koji pate od kiselosti, crna kafa se ne preporučuje; ona podiže ionako visok nivo pH.
  Mlečna kafa je mekša. Takođe, ako patite od visoke kiselosti, ne zaboravite da pijete puno tečnosti i u hranu unosite hranu koja sadrži puno vode.
 4. Španski naučnici došli su do zaključka o opasnostima zajedničke upotrebe mleka i kafe. Prema istraživačima, kafa sa mlekom može doprineti razvoju raka jednjaka.
  Prema podacima koje su prikupili naučnici, ljubitelji kafe imaju četiri puta veću verovatnoću da boluju od ove bolesti. U ovom kontekstu izgleda malo čudno, obrazloženje uzroka bolesti izgleda: tečnost visoke temperature povređuje jednjak, uzrokujući degeneraciju ćelija.
  Međutim, dodavanjem mleka u kafu sniziće se ukupna temperatura napitka i stomak će biti siguran. Zbog toga pijte napitke od kafe za zdravlje, ali ne prevruće.
 5. Crna kafa ima jedan neprijatan neželjeni efekat - ometa apsorpciju određenih elemenata, posebno kalcijuma. Šolja kafe sa mlekom pomoći će u nadoknađivanju gubitka kalcijuma.

Dakle, dragi čitaoci, ne biste se trebali odreći svog omiljenog pića, ali ispijanje nekoliko šolja dnevno takođe nije baš dobro, posebno ako želite da izgubite par kilograma viška.

Kafa pomaže jetri da se oporavi, štiti je od toksina i produžava mladost važnog organa! Ali samo ako je u pitanju kafa sa maslacem.

I, kakvu kafu pijete?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE