Kako se rešiti bolova u leđima i ramenom pojasu

Kako se rešiti bolova u leđima i ramenom pojasu

Uprkos činjenici da joga potiče iz indijske kulture i da je direktno povezana sa verskim učenjima, postala je veoma popularna u savremenom svetu.

A sve zato što u jogijskim učenjima postoje različiti nivoi razvoja duha i tela. Na vrhuncu popularnosti su asane. To je ujedinjenje uma i tela kroz vežbu. Po pravilu, vežbe su usmerene na razvoj fleksibilnosti, opuštanje mišića.

ASANA U JOGI

Asane su položaji joge koji pomažu u razvoju fleksibilnosti i toniranju tela. Svaka asana je dizajnirana da razvija različite mišićne grupe, često se joga asane za mršavljenje kombinuju sa vežbama disanja za veću efikasnost.

Uz pomoć joge možete ojačati leđa, trbušne mišiće, noge i ruke. Znajući kako pravilno izvoditi vežbe, možete dovesti telo u dobru fizičku formu.

Danas ćemo govoriti o asani koja se zove uttana shishasana (u prevodu „poza probuđenog šteneta”), koja se preporučuje za bolove u leđima i ramenom pojasu. Vežbanje se ne preporučuje kod povreda kičme i kolena.

KAKO RADITI VEŽBU

  1. Kleknite na kolena, stavite zglobove na pod u širini ramena, ruke i noge spustite na pod, a leđa paralelna. Ova poza se zove goasana, ili poza za stolom.
  2. Pomerite dlanove napred, spustite grudi i bradu na pod. Ne naslanjajte se na laktove kako ne biste opterećivali lumbalni deo. 
  3. Dok izdišete, lagano spustite glavu, ispružite bradu do grudi. Pokušajte da se savijete u torakalnoj kičmi.
  4. Okrenite ramena i uvucite lopatice, fokusirajte se na otvaranje ramenih zglobova.
  5. Zategnite stomak tako da se pupak povuče do kičme. Vratite se na početnu poziciju.
  6. U položaju šteneta koji spava, uradite 10-15 ciklusa disanja. Morate da dišete mirno, koncentrišući se na otvaranje grudnog koša i ramenih zglobova. Nakon poze probuđenog šteneta, zauzmite pozu deteta. Spustite karlicu na pete, opustite leđa.

Vežba pomaže u razvoju fleksibilnosti kičme, opuštanju grudnog koša i ramenih zglobova. Redovnim izvođenjem jačaju gornji deo leđa, ruke i butine. Posebno je korisno raditi ovu vežbu kod hroničnog stresa i nesanice.

Set joga asana može se odabrati pojedinačno, glavna stvar je da se sve vežbe izvode glatko i prema uputstvima, nakon zagrevanja.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE