Kako dobiti proklijala zrna kod kuće

Proleće je teško vreme za telo. Tokom ovog perioda važno je hraniti ga vitaminima kako bi se poboljšao imunitet i zaštitila od bolesti. Proklijala zrna i seme su savršeni za ovo. Ovo je prava vitaminska bomba. Ali kako ih pravilno klijati?

Uredništvo „Dnevnog Magazina“ reći će vam kako klijati zrno kod kuće zadržavajući njegov puni potencijal.

ZRNO

Klice semena su najbolji proizvod koji možete uzgajati na prozorskoj dasci. Ovo nije nimalo teško a prilično je pristupačno, jer je većina jestivog semena pogodna za klijanje. Dakle, idemo direktno na proces.

  • seme koje nije tretirano hemikalijama
  • tegla
  • gaza
  • gumica
  • voda

POSTUPAK

Nekoliko reči o semenu. Izaberite po svom ukusu, to može biti pasulj bilo koje vrste, soja, heljda, ječam, leblebije, raž, pšenica, sočivo, lan. Još uvek možete nicati orašaste plodove, ali o njima ćemo nešto kasnije. Ako ste se odlučili za seme, možete započeti postupak klijanja.

  1. Prvo pažljivo sortirajte seme: uklonite ostatke, ljuske, oštećena i zgnječena zrna.
  2. Za čašu semena biće dovoljna litarska tegla koju je poželjno sterilisati. Preporučujemo klijanje samo jedne vrste semena u jednoj tegli.
  3. Pripremljeno seme temeljno isperite pod mlazom vode. Stavite zrna u posudu i napunite vodom (poželjno filtriranom ili kuvanom vodom), ostavite preko noći. Za to vreme zrna će se probuditi.
  4. Posle 6-12 sati ispraznite vodu, nežno isperite seme, stavite ih u teglu. Pokrijte teglu gazom, stavite elastični gumicu i postavite je pod uglom tako da sav višak vode ode na staklo. Zatim teglu stavite na tamno mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti. Isperite seme dva puta dnevno, odvodeći višak vode.
  5. Stepen klijavosti je različit za sva semena, žitarice i pasulj. Videćete i sami kada su klice spremne za jelo. Čuvajte klice u frižideru u dobro zatvorenoj posudi. Seme i ljuske se mogu ukloniti, ali najbolje ih je konzumirati.

Druga opcija klijanje je sa sitom. Samo sipajte seme na ravno sito, stavite posudu ispod njega, gde će se voda odvoditi. Ne zaboravite da vlažite seme.

Obećali smo da ćemo vam reći kako klijati orahe. Uzmite 1 kilogram neoguljenih oraha, stavite u teglu i prelijte hladnom vodom. Stavite posudu na prozorsku dasku, ne zaboravite da menjate vodu svaki drugi dan. Mešajte orahe dva puta dnevno. Biće spremni za jelo za dve nedelje. 2-3 oljuštena oraha dva puta dnevno garancija su dobrog zdravlja.

Ako seme (zrna, orasi, pasulj) ne klija, onda je u tom procesu napravljena greška. Možda seme nije bilo pravilno uskladišteno. Ako se seme zaceljilo ili je počelo da truli, bilo je prevlažno za njih. Ovo je delikatan proces, potrebno je redovno navlažiti i osušiti seme, nadgledati nivo vlage, ali ako sve uradite kako treba, imaćete korisne i lekovite žive enzime, kojima po sadržaju vitamina jednostavno nema premca.

Toliko o zdravoj hrani za svaki dan! Sad kad imate klice, dodajte ih svim jelima.

Zanimljiva činjenica: ako svakodnevno jedete 100 grama klica, možete da nadoknadite telesnu potrebu za magnezijumom i vitaminima B. Da li biste želeli da znate zanimljive recepte sa niknutim zrnima? Ako jeste, javite nam u komentarima i sigurno ćemo pronaći par neobičnih recepata za vas!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE