Skuvala je čaj i ostavila ga mesec dana. Ono što je iz ovoga proizašlo nazvano je eliksir mladosti!

Skuvala je čaj i ostavila ga mesec dana. Ono što je iz ovoga proizašlo nazvano je eliksir mladosti!

Kombuha bila je poznata u Kini i pre naše ere. Ovo neverovatno piće smatralo se eliksirom besmrtnosti. Njen izgled plaši mnoge, ali za to nema potrebe! Na kraju krajeva, čak je i moderna medicina prepoznala blagodati ovog napitka i preporučuje upotrebu u zdravstvene svrhe.

Telo gljive čine mikroorganizmi sirćetne kiseline, kvasac i hrani se vitaminom C koji se nalazi u čaju. Čaj u kojem pečurka živi pretvara se u gazirano piće koje ima ukus kvasa. Ovaj neverovatni organizam može težiti i do 100 kg!

KAKO UZGOJITI ČAJNU GLJIVU

  • tegla od tri litre
  • gaza
  • 5 kašika crnog čaja
  • pola litra ključale vode
  • 7 kašika šećera

Proces:

  1. Temeljito isperite teglu u kojoj će gljiva živeti.
  2. Čaj prelijte kipućom vodom, a zatim sačekajte da se listovi čaja ohlade. Dodajte šećer i procedite čaj kroz gazu.
  3. Sipajte tečnost u teglu, pokrijte gazom i ostavite mesec i po dana.
  4. Posle nedelju i po dana može se pojaviti miris sirćeta. Na površini će se pojaviti tanak film - kombuha.
  5. Ponekad pečurku treba izvaditi iz tegle i oprati u toploj vodi. Takođe ne zaboravite da popunite zalihe čaja. Gljiva se razmnožava odvajanjem donjeg sloja i neprestano raste.

UPOTREBA ČAJNE GLJIVE

  1. Blagotvorno deluje na varenje, pogodno za lečenje bolesti creva i želuca. Promoviše gubitak težine.
  2. Snižava krvni pritisak, ublažava glavobolju i poboljšava san.
  3. Koristi se kao baktericidno sredstvo za infekcije kože i očiju.
  4. Usporava proces starenja i blagotvorno deluje na blagostanje starijih osoba.
  5. Leči upalu grla, stomatitis, curenje iz nosa, poboljšava imunitet.
  6. Trljanje pića u kožu glave promoviše rast i jačanje kose, ublažava perut.
  7. Nakon trljanja, koža postaje čvrsta i glatka.

Vrijedno je zapamtiti da, kao i svaki proizvod, i kombuha ima svoje kontraindikacije. Ne preporučuje se uzimanje ovog pića ljudima koji pate od visoke kiselosti želučanog soka, čireva, gihta, dijabetesa.

Sada se sve više i više ljudi vraća tradicionalnoj medicini. Ovo neverovatno piće dobilo je pomešane kritike, ali njegove prednosti ne mogu se poreći. Ne zaboravite da recept podelite sa svojim prijateljima, neka i oni čuju za kombuhu!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE