Šta je kefir? Uputstvo za pravljenje domaćeg kefira!

Šta je kefir? Uputstvo za pravljenje domaćeg kefira!

Kefir je izum kavkaske kuhinje. Postoji legenda da je u davna vremena prorok Muhamed došao na planinu Elbrus i divio se ljudima koji tamo žive. Iz svojih stvari izvadio je nekoliko “zrna” (ispostavilo se da su mlečne gljive) i naučio ljude da prave napitak od zdravlja i dugovečnosti, kasnije nazvan kefir.

Sam prorok zabranio je otkrivanje tajne strancima i dugi niz godina tajna pravljenja čudotvornog napitka uzbuđivala je umove susednih naroda. Čak je i Aleksandar Puškin, koji je boravio u poseti Kavkazu, sa oduševljenjem primetio da lokalno piće nije ličilo na mlečnu votku, kumis ili jogurt poznate u Rusiji, ali su njegova okrepljujuća i lekovita svojstva slična čudu.

Danas će vam "Dnevni Magazin" otkriti prednosti ovog neverovatnog pića, a takođe će podeliti tajnu kako napraviti kefir kod kuće za samo nekoliko sati. Pre nešto više od 100 godina ljudi su bili spremni da daju zlato za ovaj recept a mi imamo sreću da je danas ovo piće dostupno svima.

KAKO PRIPREMITI DOMAĆI KEFIR

  • 1 litra domaćeg mleka
  • 100 ml kefira iz prodavnice

PRIPREMA

  1. Prokuvajte mleko, a zatim sklonite sa vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Ohlađeno mleko sipajte u šerpu, dodajte ovde kefir i dobro promešajte.
  3. Stavite šerpu na vatru i zagrejte sadržaj na 37-38 stepeni. Inače, pogodno je meriti temperaturu kuhinjskim termometrom.
  4. Uzmite praznu flašu od 1-1,5 litara. Napunite je ključalom vodom - to će ubiti klice, a takođe je i zagrejati.
  5. U teglu sipajte zagrejano mleko iz šerpe, čvrsto ga umotajte i ostavite na toplom mestu 7-8 sati.
  6. Po isteku vremena, u flaši će biti gotov kefir. Prijatno!

Tajna pića je kiselo testo od kefira, što je cela simbioza od nekoliko desetina mikroorganizama. Pokušaji veštačkog stvaranja kiselog testa od kefira još uvek nisu ovenčani uspehom. Stoga su osnova bilo kog visokokvalitetnog kefira prirodne kefirske gljivice.

Još jedan biolog, koji je proučavao procese starenja u telu, pohvalio je kefir. Naučnik je povezao starenje sa trulim bakterijama u crevima, trujući telo iznutra. On je otkrio da kefir uništava mnoge od ovih štetnih bakterija.

Kefir savršeno zasićuje i umanjuje žeđ, ubija crevne infekcije i sprečava zatvor, smanjuje holesterol. Sadržaj velike količine kalcijuma, fosfora, proteina, kao i vitamina B omogućava vam da napustite niz drugih proizvoda u korist ovog fermentisanog mlečnog napitka. Generalno, kefir je mnogo zdraviji od mleka. Nije ni čudo što se na Kavkazu naziva napitkom dugotrajne jetre.

Recite nam: Da li volite kefir?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE