Vežbe za zdravu kičmu koje možete raditi na stolici

Vežbe za zdravu kičmu koje možete raditi na stolici

Prema istraživanjima, telo ljudi koji vode sedeći način života stari 5–10 godina ranije. Neaktivni rad dovodi do oštećenog držanja, debljanja, slabog vida i brojnih drugih bolesti. Brzo starenje rezultat je slabe motoričke aktivnosti, posledica neaktivnosti! Uteha je u tome što možete na vreme da se osvestite i preuzmete kontrolu nad situacijom. Sada ćemo vam reći kako!

Pre svega, kičma pati. Više od 80% kancelarijskih radnika se žali na bolove u leđima. Lekari su priznali da su nedostatak motoričke aktivnosti i sedeći posao glavni uzroci bolova u leđima.

SET VEŽBI ZA JAČANJE KIČME

Baš kao što se oštar i jak konj, dugo zatvoren u staji, pretvara u slabo stvorenje, tako i kičma, kada ostane bez pokreta, brzo slabi i postaje „drvena“.

Jedini način da vaša leđa budu jaka i zdrava jeste kroz redovno opuštanje i vežbanje. Oni koji nemaju dovoljno vremena za masažu i dugo opuštanje, imaće koristi od vežbi za zdravlje leđa koje mogu da rade bez ustajanja iz kancelarijske stolice.

 1. "Mačija leđa"

  Dejstvo: uklanja bol u leđima, vraća položaj pršljenova.
  Kako izvesti: sedite ravno, stavite ruke na kolena. Udahnite - povucite grudi napred. Ispružite leđa i spustite lopatice. Izdah - savijte leđa, ispružujući ramena prema napred.
  Ponavljanje: 8 puta.
 2. “Krila leptira”

  Dejstvo: vraća se pravilan položaj kičme.
  Kako izvesti: sedi na ivici stolice. Leđa ispravite i gurajte noge na pod. Ruke sklopite iza glave, raširite laktove u bočne strane što je moguće šire.Dok udišete, otvorite ruke i ispružite grudi napred. Na izdisaju treba da se vratite u početni položaj i sagnete se. Morate osetiti mišiće, ali ne smete dozvoliti pojavu bola.
  Ponavljanje: 5 puta.
 3. "Konopac"

  Dejstvo: smanjuje bol u lumbalnom delu, poboljšava rad želuca.
  Kako izvesti: sedite na stolicu tako da su noge pritisnute na pod. Ispravite leđa, okrenite ramena u jednom smeru, nastavljajući da pazite da telo ostane što nepokretnije. Zadržite 30 sekundi nakon 5 ciklusa disanja.
  Ponavljanje: 3 puta za svaku stranu.
 4. “Balerina”

  Dejstvo: ubrzava krv nakon dužeg sedećeg položaja, isteže bočne mišiće i mišiće grudnog koša.
  Kako izvesti: sedite na stolicu. Leđa držite pravo, a telo nepomično. Jednom rukom uhvatite ivicu stolice. Podignite drugu ruku i nagnite se na stranu, osećajući kako se mišići istegnu.
  Ponavljanje: 10 puta za svaku stranu.
 5. “Ptica”

  Dejstvo: ublažava umor nogu, rasteže mišiće leđa i kukova.
  Kako izvesti: Sedite na stolicu sa pravim, po mogućnosti visokim leđima. Stavite gležanj desnog stopala na levo koleno. Nagnite se napred celim telom pokušavajući da stomakom dođete do rebara. Osetićete kako se grudi otvaraju. Zadržite se u tom položaju 30 sekundi.
  Ponavljanje: 8 puta.

Dodatni savet
Ipak, lekari smatraju da je hodanje odlično sredstvom za sprečavanje bolesti leđa. Istovremeno, fiziološka norma osobe je 10 hiljada koraka dnevno pa svaki dan možete prebrojati svoje korake pomoću aplikacija koje je lako instaliraju telefonu.

Još jedan efikasan način sprečavanja bolesti kičme je plivanje. Ali morate zapamtiti da se najbolji rezultat može postići dok plivate na leđima.

Budite nam zdravi!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE