Za dame u godinama: Lagan trening a zategnuto i vitko telo

Za dame u godinama: Lagan trening a zategnuto i vitko telo

Svi znamo koliko je redovna fizička aktivnost važna za naše telo, a starost uopšte nije razlog da je zaustavimo. Morate da brinete o svom telu u bilo kom dobu. Komplet vežbi za starije osobe, naravno, treba da se razlikuje od treninga mladih i da uzima u obzir sve starosne promene u telu.

Sa godinama se u telu javljaju nepovratne promene povezane sa starenjem: rad kardiovaskularnog sistema se pogoršava, kosti postaju krhke, a mišićna masa se smanjuje. Sve ovo dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti i pogoršanja stanja tela u celini. Naročito ako je osoba prethodno zanemarivala sport.

Ovde dolazi vreme kada je vreme da pomognete svom telu i usporite starenje. Časovi pilatesa su odlični za ovo. Zašto pilates? Zato što vam takvi treninzi omogućavaju da dobro istegnete mišiće i ligamente, poboljšate koordinaciju i održite telo u odličnoj formi. Istovremeno, ne zahtevaju mnogo napora, izvode se sporim tempom bez trzanja.

Stoga, "Dnevni Magazin" nudi vam set vežbi za zrele žene i muškarce, koji će vam pomoći da održite telo u formi i usporite proces starenja.

PILATES KOD KUĆE

Kao i kod bilo kog drugog treninga, i kod pilatesa je bitno da je redovan. Važno je vežbati svaki dan, ili najmanje tri puta nedeljno. Moraju se izvoditi pažljivo i sa umerenim stresom. Tokom vežbanja ne sme biti bolova, nelagodnosti ili vrtoglavice.

Nakon treninga osetićete lakoću i nalet živosti. Redovni trening će poboljšati stanje tela, normalizovati srčanu i respiratornu aktivnost, vratiti pokretljivost zglobova i sigurno će poboljšati vaše raspoloženje! Pa, krenimo.

5 NAJBOLJIH VEŽBA

 1. Vežba 1
  Jednostavna vežba za početak. Dakle, lezite na leđa, savijte noge u kolenima tako da pete čine jednu liniju sa kukovima. Sada polako pritisnite noge na stomak, malo se zadržite u ovom položaju i polako ga spustite unazad. Pazite na disanje i tempo. Ne žurite, radite vežbu polako, fokusirajući se na napetost mišića. Napravite 10-15 ponavljanja.
 2. Vežba 2
  Neverovatna vežba koja jača trbušne mišiće i savršeno masira kičmu. Početni položaj ležeći na podu, ruku ispruženih iznad glave.
  Udahnite duboko, dok izdišete, zategnite trbušne mišiće i glatko uvijte telo nagore i napred, počevši od vrata. Polako podignite leđa, pršljen po pršljen. Ispružite trup i ruke napred, zaokružujući leđa. Ponovo dubok dah. Sada isto glatko kretanje nazad. Polako lezite na pod, opipavajući svaki pršljen.
  U početnom položaju, potpuno opustite kičmu i istegnite se. Ponovite vežbu 3 do 5 puta. Tokom vežbe nemojte zadržavati dah, sve pokrete radite polako i glatko, pokušajte da ne naprežete vrat.
 3. Vežba 3
  Ova vežba će ojačati trbušne mišiće, ruke i noge, a takođe će pomoći u poboljšanju koordinacije pokreta. Početni položaj je ležeći, savijenih nogu, ruke duž tela. Duboki uzdah. Dok izdišete, lagano savijte noge i pritisnite ih na grudi, zadržavite se u ovom položaju. Dok udišete, sklonite ruke sa stopala i ispružite obe noge prema gore. Morate držati noge uspravno, ali ako ne uspete, u početku ih možete saviti.
  Ponovite vežbu 6-8 puta. Ne zaboravite da pratite disanje i bez naglih pokreta.
 4. Vežba 4
  I opet ćemo malo gnječiti kičmu. Početni položaj, sedeći, prekriženih nogu, ruke na kolenima. Polako se savijte na jednu stranu, istovremeno podignite ruku i uvucite se iza glave. Zadržite se na krajnjoj tački nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj.
  Ponovite 10-15 puta u svakom smeru. Nije potrebno previše savijati, uverite se da nema nelagodnosti u kičmi.
 5. Vežba 5
  Vežba koja je pogodna za one koji puno sede i pate od problema sa leđima. Početni položaj stojeći, noge u širini ramena, ruke uz telo. Polako se nagnite napred, ispružite ruke ispred sebe, lagano savijenih nogu. Zadržite se na krajnjoj tački nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Držite leđa uspravno, a ruke ispružite i držite u ravni sa ušima.
  Uradite 10-15 nagiba.

Ne zaboravite da se zagrejete pre vežbanja. U ovom videu će vam lepa devojka pokazati najbolje vežbe za ovo.

Ova lagana gimnastika je jednostavno nezamenljiva za svaku osobu. Odgovaraće i ženama i muškarcima. Ne zaboravite da to radite svaki dan i primetićete kako se vaše telo menja. Starost je samo broj i ne tera vas da budete oronuli i slabi. Uz malo truda i vraćate se u formu!

Baviš li se gimnastikom? Možda imate efikasnije vežbe? Obavezno podelite sa nama u komentarima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE