Zašto ne mršam iako sam na dijeti? Stiže odgovor!

Zašto ne mršam iako sam na dijeti? Stiže odgovor!

Da li ste se ikada zapitali zašto prava dijeta ne funkcioniše? Izraelski naučnici sa Veizmann instituta proučavali su nivo šećera kod 800 dobrovoljaca i došli do zanimljivog zaključka: čak i ako jedemo istu hranu, njegova asimilacija je vrlo individualna za različite ljude.

Rezultati studije pokazuju da se rezultati mršavljenja ishranom mogu veoma razlikovati zbog osobenosti metabolizma kod svakog čoveka.

INDIVIDUALNA ISHRANA

U studiji je 800 ispitanika nedelju dana jelo standardni doručak koji sadrži 50 g ugljenih hidrata. Promena nivoa šećera u krvi kao odgovor na isti obrok bila je zapanjujuće različita za različite dobrovoljce. Ovo opovrgava ideju da su određene namirnice podjednako zdrave za sve.

Dr Eran Elinav, vodeći istraživač na Veizmann institutu, kaže: „Gledajući tako veliku grupu volontera zaista nas je prosvetlilo koliko smo neprecizni u osnovnom konceptu svog postojanja - šta jedemo i gde je ishrana u našem životu.

Glikemijski indeks hrane, pomoću kojeg smo procenili nivo šećera u krvi, ne može se meriti objektivno, već mora biti prilagođen svakoj pojedinačnoj osobi. Ovo objašnjava zašto su neki ljudi u stanju da smršaju na dijeti, dok drugi ne.

Jedna 45-godišnja pacijentkinja bila je gojazna i predijabetična. Još uvek nije mogla da smrša nakon mnogih dijeta. Ispostavilo se da joj obični paradajz povećava nivo šećera! Ženi jednostavno nije bilo potrebno da ih jede, iako paradajz svi smatraju zdravom hranom.

Avaj, ne postoji jedinstvena dijeta za sve. Štaviše, meni koji vam odgovara pre 5 godina sada može biti štetan. Ali možete odabrati individualnu ishranu ako se oslanjate na reakciju crevne mikroflore na raznu hranu.

Doktor Eran Elinav podstiče sve nutricioniste, gastroenterologe i imunologe sveta da razvijaju individualne dijete i da ne koriste standardnu formulu zdrave prehrane.

Uredništvo „Dnevnog Magazina“ savetuje da jedete hranu za kojom trenutno osećate potrebu.

Pravilna ishrana za zdrav način života više se odnosi na ono što jedete, a ne na ono što ne jedete. Ovaj način života ne predviđa ograničenja. Borba protiv kilograma ne znači da jedete manje. Jedite više hrane koja najbolje odgovara potrebama tela.

Ako tražite načine da efikasno izlečite svoje telo, ujutru koristite prirodne sokove.

Da li ste na posebnoj dijeti? Da li mislite da je svima dozvoljeno da jedu ono što im intuicija sugeriše? Ili se vaša nutricionistička filozofija zasniva na ograničavanju vaše omiljene hrane? Napišite svoje mišljenje u komentarima i podelite članak na svom profilu.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE