Imam samo 40, a izgledam kao 55! Žensko telo posle trudnoće i porođaja počinje ubrzano da stari

Imam samo 40, a izgledam kao 55! Žensko telo posle trudnoće i porođaja počinje ubrzano da stari

Kada žena zatrudni, njeno telo prolazi kroz masovnu transformaciju. Povećanje telesne težine i rast metabolizma. Puls se ubrzava, materica se širi i pritiska na okolne organe i krvne sudove. Koncentracija hormona se povećava, dostižući astronomski nivo. Količina sive materije u mozgu se smanjuje...

Ne može se poreći da žene u većini slučajeva ne izgledaju baš isto kao i pre porođaja. Bar na neko vreme.

PRERANO STARENJE

Evo šta o tome kaže 40-godišnja Julija, učesnica jednog od foruma za majke: „Majka sam troje dece: sedam, devet i jedanaest godina. Šminka je sada za mene poput prekrivanja pukotina na zidu. Ljudi uvek misle da sam prešla 50. Imam stalne bolove u leđima. Četiri godine dojenja smanjile su mi veličinu dojke sa 3 na 1. Bilo je to kao da mi je isisana sva vitalnost.

Posle trećeg deteta razvio sam hipotiroidizam, što znači da ću do kraja života biti na lekovima. Za jednu deceniju ostarila sam 20 godina. Ovo je uvredljivo i nepravedno! Uostalom, moji prijatelji bez dece ne samo da izgledaju mlađe, već imaju i više novca i vremena koje mogu potrošiti na brigu o sebi“.

Na žalost, takvih priča je nebrojeno i uvek su slične u jednom - žensko telo posle trudnoće i porođaja počinje ubrzano da stari. Brojni faktori utiču na izgled žene nakon porođaja.

 1. Hormonski skokovi
  Fluktuacije hormona uzrokuju promene raspoloženja, postporođajnu depresiju, povećanje telesne težine i akne.
 2. Gubitak kose
  Par meseci nakon porođaja, kosa počinje naglo da opada, i to u velikim količinama.
 3. Strije
  Stomak postaje poput naborane, opuštene i na dodir opružene „kožne torbe“ sa ostacima masti. To primorava ženu da nosi ružnu odeću koja skriva stomak.
 4. Nedostatak odgovarajućeg odmora
  Potrebe deteta moraju biti zadovoljene u bilo koje doba dana. Zbog stalnog nedostatka sna, pojavljuju se vrećice ispod očiju, bore, lice postaje mršavo - sve ovo se baca na ženu od desetak godina.
 5. Nedostatak fizičke aktivnosti
  Baveći se povećanom odgovornošću dok se brine o detetu, žena jednostavno ne zna gde da nađe energije i vremena za vežbanje. Mlohavo telo je uzrok kompleksa i smanjenja samopoštovanja majke.
 6. Nema dovoljno vremena za brigu o svom izgledu kao ranije
  Zbog stalnog opterećenja majke ponekad nemaju vremena da urade osnovne kozmetičke postupke. Nedostatak nege kože, kose, noktiju negativno utiče na njihovo stanje.
 7. Povećanje i težina dojke
  Oticanje dojke tokom trudnoće i laktacije može dovesti do strija, gubitka oblika dojke, opuštenosti i asimetrije.

Promene u majčinom telu su važne za rođenje deteta, ali poražavajuće za majku. Nove genetske studije u Sjedinjenim Državama na skoro 2.000 žena reproduktivne dobi između 20 i 44 godine pokazuju da su žene koje su rodile na ćelijskom nivou starile znatno brže od svojih vršnjaka bez dece.

„Iznenadili smo se videvši tako neverovatan rezultat. To je ekvivalentno otprilike 11 godina ubrzanog staničnog starenja “, rekla je epidemiolog Anna Pollack sa Univerziteta George Mason.

Studija je proučavala genetske markere zvane telomeri. To su krajevi hromozoma koji imaju zaštitnu funkciju. Dužina telomernih regiona određuje starost ćelije - što je telomer "rep" kraći, to je "stariji". Ova područja se obično troše sve dok ćelija potpuno ne ubije.

Prevremene znake starenja mogu ubrzati gojaznost, pušenje, nesanica, dijabetes i, kako se ispostavilo, porođaj. DNK analiza pokazala je da su telomeri kod žena koje su rodile najmanje 4,2% kraći nego kod rođenih žena. Štaviše, što žena ima više dece, telomeri su kraći.

Istorijska studija o ženama u ruralnoj Poljskoj 2006. godine takođe je pronašla vezu između više dece i kraćeg životnog veka. Kao što se upaljena sveća topi svaki put, tako se telomeri smanjuju sa svakom podelom ćelije.

Treba imati na umu da je istraživanje jednog od autohtonih naroda Gvatemale 2016. godine imalo kontradiktorne rezultate. Pokazalo je da žene sa više dece sporije stare.

Još neočekivanije rezultate postigla je grupa naučnika koju je vodio Thomas Perls, direktor osnivanja studije o stogodišnjim stanovnicima Nove Engleske. Roditelji koji su imali decu posle 40. godine imali su četiri puta veću verovatnoću da će doživeti 100 godina. Autohtoni narodi Laponije, porodice Amiša i druga populacija takođe pokazuju vezu između rađanja dece kasnije u životu i dugovečnosti.

To ne znači da će žene koje su rodile umreti 11 godina ranije od žena bez dece. Prema studiji iz 2016. godine, žene koje rađaju starije od 30 godina žive duže od onih bez dece.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE