Kako uzgajati sočan komorač

Leto se približava, što znači da se u ishrani polako počinje pojavljivati sve više povrća i različitog bilja. Nakon duge zime, potrebno je oporaviti svoje telo, koje je u ovom trenutku najviše sklono avitaminozi i koje, više nego ikad, treba ojačati.

Poznato je da je komorač jedno od najkorisnijih bilja između ostalih. Dijatetičari preporučuju jesti sveže bilje što je češće moguće, ali nije uvek moguće naći zaista korisne i sočne u gradskim prodavnicama. Rešavanje ovog problema je prilično lako, počnite da ih uzgajate sami.
Komorač je jedna od najtraktivnijih baštenskih kultura, ali mnogi početnici u vrtlarstvu i baštovanstvu nekako se ne mogu nositi sa njihovom sadnjom. Nije važno da li ćete uzgajati zelenilo u vašoj kući, na otvorenom ili ćete se odlučiti da u stanu postavite mini-baštu na paleti, uz savete „Dnevnog Magazina“ uredništva o tome kako pravilno posaditi komorač, sigurno možete uživati u mirisnim travama čitavo leto.

Kako posaditi komorač

Prvo morate znati neke karakteristike ove kulture. Sveže semenke komorača klijaju vrlo sporo ili uopšte ne klijaju zbog velike količine esencijalnog ulja koje se u njima nalaze. Takođe je loše da seme klija ako je posađeno u kiselom zemljištu.
Ako imate samo sveže seme, moraćete da ih tretirate na sledeći način pre sadnje.

Tretman semena

  1. Napravite male kesice od gaze i tamo stavite semenke.
  2. Nakon tri dana ih natopite u vrućoj vodi i menjajte vodu svaki put kada se ohladi. U proseku morate vodu menjati 5 puta dnevno.
  3. Zatim stavite semenke na kesice i prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite ih na toplom mestu 4 dana dok se sadnice ne pojave.
  4. Pre same setve, sušite semenke malo 30 minuta.
  5. Glavni trik prilikom sadnje je sejanje u grozdima, a ne u redove kao i obično. U rupu veličine 10–15 cm nasipajte seme i zakopajte ih, a posle ih pospite vodom.
  6. Pored toga, za dobar rast biljku trebate staviti na dobro osvetljeno mesto.

Ako koristite ove male savete, uvek ćete na svom stolu imati bujno sveže začinsko bilje, a do jeseni možete koristiti kišobrane za uvijanje. Ovim pažljivim pristupom komorač raste sočniji i mirisniji, i što je najvažnije, bez ikakvih đubriva i štetnih pomoćnih materija koje se mogu koristiti u uzgoju zelenila koje se prodaju u prodavnici. 

Recite kako uzgajati kopar prijateljima na društvenim mrežama, kao i druge trikove da baštovani mogu da obraduju sebe i svoje najdraže svežim biljem i travama tokom cele godine.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE