Tehnika koja nekome može spasiti život! Evo šta treba učiniti ako vam se nešto zaglavi u grlu

Tehnika koja nekome može spasiti život! Evo šta treba učiniti ako vam se nešto zaglavi u grlu

Niko ne zna kakva vas situacija čeka na životnom putu. Pažljivo pročitajte ovaj članak, jer ova tehnika može nekome da spasi život.

Predmeti se zaglavljuju ljudima u grlu mnogo češće nego što biste mogli da zamislite: hrana, kosti, sitni delovi igračke u slučaju deteta ... To može dovesti do gušenja. Šta uraditi u situaciji kada se dogodila takva neočekivana nezgoda? Naučnik po imenu Heimlich otkrio je jednostavan način delovanja koji će spasiti vas i vaše voljene od opasnosti.

KAKO SE BORITI U SLUČAJU GUŠENJA

 1. Procenite koliko je ozbiljan slučaj. Kako je blokiran disajni put? Veoma je dobro ako osoba kašlje. Uz pomoć kašlja, telo se brani od stranih predmeta, pokušavajući da ih izbaci. Ako postoji kašalj, disajni put nije potpuno blokiran. Zamolite žrtvu da kašlje dok ne vidite zaglavljeni predmet, a zatim ga izvucite kažiprstom i palcem.

  Mora se paziti da predmet ne pokrije u potpunosti disajne puteve. Ako imate posla sa detetom mlađim od jedne godine, vrlo je dobro ako ono plače i kašlje.

  Takođe se dešava da strani predmet potpuno zatvori disajne puteve, lako je utvrditi - žrtva ne ispušta nikakve zvukove, ali je pri svesti. U ovom slučaju morate odmah pribeći Heimlichovoj metodi.
 2. Zapamtite: Heimlichovu tehniku treba koristiti samo ako je žrtva starija od godinu dana i ne može kašljati, govoriti, vrištati i, shodno tome, disati. Ako se pomoć ne pruži na vreme, osoba će izgubiti svest. Glavna stvar je učiniti sve brzo i ne paničiti.
  Uopšte nije teško:

  a) Stanite iza žrtve, ako ste dešnjak - malo ulevo, ako ste levoruki - malo udesno.

  b) Uhvatite osobu čvrsto ispod grudi i lagano ga nagnite napred tako da se predmet zaglavljen u grlu pomeri prema spolja, a ne dalje prema unutra.

  c) Nežno, ali čvrsto udarite žrtvu između lopatica gornjim delom zgloba.

  d) Proverite da li je predmet izašao. Ako ne, udarite ponovo i ponovite do pet puta.

  Ako udarac nema efekta, a žrtva i dalje ne može da diše, stegnite pesnicu i stavite je između pupka i rebara. Stavite drugu ruku na vrh i gurnite/stisnite nekoliko puta dok zaglavljeni predmet ne izađe. Imajte na umu da se ova tehnika ne može raditi sa trudnicama, decom mlađom od godinu dana i ljudima koji imaju primetnu prekomernu težinu.

  Ako se disanje nije oporavilo, pozovite hitnu pomoć. Ne ostavljajte žrtvu samu i nastavite da koristite Heimlichovu tehniku dok lekari ne dođu.

 3. Dete mlađe od godinu dana koje se zagrcnulo je poseban slučaj. Ako beba ne kašlje ili ne plače, stavite mu usta uz podlakticu ili butinu tako da glava ima na šta da se nasloni.

  Nežno ga udarite pet puta po leđima gornjim delom zgloba. Posle toga pažljivo pregledajte detetova usta i izvadite predmet ako ga tamo primetite. Nikada ne pokušavajte doći do zaglavljenog predmeta zabijanjem prstiju u usta žrtve! Može skliznuti u dubinu i to će pogoršati situaciju.

  Ako to ne uspe, okrenite bebu na leđa i lagano je pritisnite po grudnom košu pet puta. Posle svakog pokušaja proverite da li je zaglavljeni predmet izašao.


Dakle, budite mirni i sigurni u kritičnoj situaciji. U ovoj tehnici nema ništa teško - samo je zapamtite. Njome možete nekome spasiti život!
Podelite sa voljenima ovaj koristan savet, nije na odmet znati proceduru.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE