10 svojstava nara za koje nikada niste čuli. Neverovatno je šta ovo čudesno voće sve može!

10 svojstava nara za koje nikada niste čuli. Neverovatno je šta ovo čudesno voće sve može!

Na Kipru, sok od bobica nara (šipurka) se naziva "ljubavni napitak" i prodaje se kao najjači afrodizijak. Pored ovog, predstavićemo vam još 10 fantastičnih svojstava nara.

Nar (šipurak) lekovita svojstva

 1. Aktivira hormone

  Ulja koja se nalaze u semenkama nara savršeno obnavljaju hormonalnu ravnotežu u organizmu. Zbog toga se preporučuje jesti semenke nara, posebno u slučaju bolnih menstruacija, glavobolje ili menopauze.
 2. Prirodni insulin

  Nar je jedan od retkih slatkiša koji nije samo prihvatljiv, već je i koristan za dijabetičare. Korišćenje samo pola čajne kašičice soka od nara 4 puta dnevno pre obroka može značajno da smanji šećer u krvi.
 3. Povećava hemoglobin

  Nar je dugo poznat kao najbolji način za borbu protiv anemije. Ljudima koji pate od anemije dovoljno je da piju razblaženi sok od nara; pola šoljice 3 puta dnevno 30 minuta pre jela tokom dva meseca.
 4. Dezinficirajte usta i grlo

  Kod angine, faringitisa, kao i kod stomatitisa, korisno je ispirati grlo i usnu duplju sokom od nara. Ublažava se bol, a organske kiseline uništavaju infekciju.
 5. Snižava pritisak

  Semenke nara su čisto zlato za pacijente sa hipertenzijom, jer vrlo nežno snižavaju krvni pritisak, a da ne utiču na nuspojave na organizam. Koru nara, možete osušiti i dodati u čaj, pomoći će smiriti nervni sistem, osloboditi se teskobe i uspostaviti noćni san.
 6. Odlična kozmetika

  Maska od lagano prženih, zdrobljenih koštica nara sa maslacem ili maslinovim uljem je odličan alat za one koji imaju masnu kožu, akne ili gnojne osipe. I sušeni puder u prahu može efikasno lečiti opekotine, pukotine i ogrebotine.
 7. Ublažava upale

  Iskuvana kora od nara veoma je korisna kod raznih zapaljenskih bolesti (bubrezi, jetra, uši i oči, zglobovi, ginekološki organi).
  Da biste je pripremili, dve kafene kašike usitnjene kore prelijte sa 1 šoljom vruće vode, a zatim kuvajte 30 minuta, procedite, iscedite i razredite kuvanom vodom. Možete je uzimati 50g 2-3 puta dnevno 30 minuta pre jela.
 8. Uklanja posledice zračenja

  Neizostavni element u ishrani svih koji rade sa radioaktivnim izotopima ili žive u području pojačanog zračenja je sok od nara.
 9. Moćan antihelmintik

  Kora zrelog nara sadrži alkaloidi peletierin, izopeletierin i metil izopeletierin, koji imaju snažno dejstvo.
  Da biste se rešili crva, 40-50g zdrobljene kore stavite u 400ml hladne vode na 6 sati, a zatim je kuvajte na laganoj vatri dok pola tečnosti ne ispari. Ohlađenu tečnost procedite i pijte u malim porcijama tokom sat vremena. Nakon sat vremena popijte laksativ, a nakon 4-5 sati doći će do čišćenja.
 10. Lek protiv dijareje

  Plodovi i kora nara se koriste protiv dijareje, kolitisa i enterokolitisa. Za odrasle osobe preporučuje se 3 puta dnevno nakon obroka uzimati prstohvat osušene, drobljene kore nara, a u tu svrhu deci je dovoljno da daju sveže ceđeni sok razblažen sa vodom.
  U slučaju zarazne dijareje, polifenoli sadržani u kori nara efikasno smanjuju rast dizenterijskog bacila i drugih patogena.

Nar je jedan od najzdravijih plodova na Zemlji. To je poznato od davnina. Pominjanje o njemu nalazimo čak i u Bibliji. Sada znate kako možete korisno uživati u ovom divnom daru prirode.

Kliknite na dugme i podelite prednosti nara sa svojim prijateljima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE