Pročitajte i zapamtite: Kako pružiti PRVU POMOĆ kada se neko onesvesti? Možete spasiti nečiji život

Pročitajte i zapamtite: Kako pružiti PRVU POMOĆ kada se neko onesvesti? Možete spasiti nečiji život

Svako od nas je bar jednom u životu postao svedok nesreće: jedan je doneo munjevitu odluku i vratolomnom brzinom pohitao u pomoć, dok je drugi zbunjeno spustio ruke, jer jednostavno nije znao šta da radi u kritičnoj situaciji.

Kratki i iznenadni gubitak svesti ili nesvestica je hitan slučaj od kojeg niko nije imun. Strah, nervozni šok, fizička iscrpljenost ili nedovoljna količina svežeg vazduha u sobi - razloga je puno, ali zaključak je samo jedan: u ovom slučaju svi treba da mogu da pruže prvu pomoć!

Prva pomoć za nesvesticu je osnovna osnovna veština koju mora da savlada svaka svesna osoba. Danas za vas "Dnevni Magazin"piše kako pravilno pružiti prvu pomoć i što pre oživeti čoveka. Zapišite ga, sačuvajte u obeleživačima ili naučite napamet - niko nije siguran od kritične situacije!

SIMPTOMI koji predhode onesvešćivanju

 1. Vrtoglavica, iznenadna slabost, mučnina, zamagljen vid, zujanje u ušima, utrnulost ekstremiteta simptomi su koji prethode nesvestici.
 2. Puls je slab, površan, krvni pritisak je naglo smanjen.
 3. Disajni putevi žrtve su obično slobodni, ali disanje je površno i retko.
 4. Reakcija na svetlost je slaba, refleksi su često depresivni.
 5. Koža je bleda, hladna na dodir, prekrivena znojem.
 6. U trenutku gubitka svesti, žrtva pada. Ovaj simptom je posledica odbrambenih mehanizama tela: ispostavlja se da se u vodoravnom položaju snabdevanje krvi mozga normalizuje, pa se nakon nekog vremena pacijent sigurno vraća u svest bez spoljne pomoći.

RAZLOZI ZA NESVESTICU

Ponekad je lako utvrditi uzrok gubitka svesti: impresivnu devojku je pogodio pogled krvi, ili je, na primer, previše revnosni sportista odustao pod navalom fizičke iscrpljenosti. U nekim slučajevima uzrok nesvestice nosi mnogo više opasnosti, a kako bismo bili sigurni da ćemo shvatiti šta je izazvalo iznenadni napad, reći ćemo vam koje vrste nesvestice postoje.

 1. Vasovagalna sinkopa (nesvestica)
  Niko nije imun na takvu nesvesticu, naročito ljudi koji su previše impresivni. Strah, anksioznost, napetost, kašalj, vid krvi, pa čak i smeh mogu biti uzrok kratkotrajnog gubitka svesti. Iako je ovo najsigurnija vrsta nesvestice, svi bez izuzetka moraju biti u mogućnosti da pruže prvu pomoć u takvoj situaciji.
 2. Srčana sinkopa (nesvestica)
  Zatajenje srca, aritmija i srčani udar mogu biti praćeni gubitkom svesti. Ovo je situacija u kojoj je potrebno odmah identifikovati uzrok nesvestice, preduzeti odgovarajuće mere i pozvati hitnu pomoć.
 3. Posturalna sinkopa (nesvestica)
  Nesvestica se može javiti nakon dužeg boravka u stojećem položaju, sa oštrim prelazom iz horizontalnog u uspravni položaj, uz značajan gubitak krvi, anemiju ili dehidraciju.
 4. Neurološka sinkopa (nesvestica)
  Moždani udar, migrena, prekomerno vežbanje i pregrevanje su drugi uzroci gubitka svesti koji ne treba zanemariti.

KAKO PRUŽITI PRVU POMOĆ

 1. Prvo što odmah treba uraditi je da žrtvu stavite u vodoravni položaj na leđima sa donjim udovima podignutim za 45 ° (položaj Trendelenburg) tako da glava i ramena budu ispod nivoa karlice. Dovoljno je položiti noge pacijenta na stolicu ili, na primer, na klupu, ako se nevolja dogodila na ulici.
 2. Dalje, potrebno je osigurati dovoljan protok kiseonika, i to: otkopčati delove odeće koji se stežu (kragna košulje, manžete, kaiš, ukloniti šal) i otvoriti prozore u sobi. Takođe treba da okrenete glavu žrtve na jednu stranu da biste izbegli aspiraciju na povraćanje.
 3. Ako je moguće, potrebno je u nos pacijenta doneti pamučni bris koji je navlažen nadražujućom supstancom (amonijakom, sirćetom, esencijalnim uljem oštrog mirisa) kako bi se podstakli respiratorni i vaskularni centri. Udisanje para amonijaka obično pomaže žrtvi da za kratko vreme vrati svest.
 4. Još jedan efikasan način pomoći je žrtvi staviti mokar i hladan peškir na čelo ili navlažiti lice hladnom vodom, potapšati obraze i intenzivno trljati uši.
 5. Sa produženim gubitkom svesti, žrtvi treba da spustite gornje i donje udove, prekrivate jastučićima za grejanje ili pokrivate pokrivačem, a po povratku u svest dajte mu topli čaj i smirite ga.
 6. Ni u kom slučaju nemojte podizati pacijenta nakon povratka u svest! Ostanite razumni i hitno pozovite hitnu pomoć. Nesvestica može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, pa žrtvi svakako treba stručni pregled.

Nesvestica nije retka pojava, a sposobnost da napravite pravi izbor bez drhtanja u kolenima i pružite žrtvi prvu pomoć biće korisna svima.

Da li smatrate ovaj članak korisnim? Podelite sa prijateljima!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE