„Ovo jako piće ne šteti, već, naprotiv, donosi maksimalnu korist, u jutarnju kafu moramo staviti limun“, kažu lekari i čini se da nema smisla osporavati njihovo mišljenje. Ja, kao i mnogi članovi uredništva „Dnevni Magazin“, volim espresso-romansu, poštujem je i neću je menjati ni za šta. I zato!
KAFA SA LIMUNOM
Okrepljujuća i osvežavajuća kafa sa limunom dobila je ime s razlogom: njena domovina je Italija, tačnije, bajni Rim. Tamo se kuva i polako pijucka bukvalno na svakom uglu, a za kuvanje se koriste samo prirodna zrna, sveže isceđeni limunov sok i korica.
Zašto limun? Limunov sok ima jedinstveno svojstvo - smanjuje negativne efekte kofeina na telo, tako da Romano kafa daje izuzetan podstrek energijom nakon napornog radnog dana i pomaže u buđenju rano ujutro bez negativnog uticaja.
Gotovo svako može piti limunsku kafu, ne samo da ima ogromno zadovoljstvo, već i koristi. Ali postoje ljudi čija dijeta mora sadržavati okrepljujuće piće!
KO JE POGODAN ZA KAFU SA LIMUNOM
Limunska kafa dobra je za ljude sa niskim krvnim pritiskom, kao i za one koji pate od hronične migrene. Istovremeno, kafa sužava krvne sudove ne naglo, već što je delikatnije moguće, nežno utičući na telo.
Za one koji vredno rade, malo spavaju i uglavnom pate od nedostatka vitalnosti, takođe će biti korisno pojačati živahnost od jakog pića sa limunom. Da bi espresso-romano pravilno funkcionisao, bolje ga je piti rano ujutro i 40-60 minuta nakon doručka i posle ručka.
Kofein stimuliše centralni nervni sistem, pojačava cirkulaciju krvi, normalizuje metaboličke procese i uklanja toksine iz tela. Kombinacija ovih faktora čini kafu odličnim lekom za prehladu, a ako u napitak dodate limunov sok, efekat zarastanja će se znatno povećati.
Romano je takođe koristan za one koji pate od nedostatka apetita. Kafa čini da stomak ne bude lenj i proizvodi više digestivnih sokova, a bolje je koristiti jak napitak posle obroka i uvek sa kriškom limuna.
Budući da kafa u kompaniji sa limunovim sokom pomaže u poboljšanju metaboličkih procesa i uklanjanju toksina iz tela, umereno pijenje kafe blagotvorno utiče na zdravlje i izgled kože.
Majstori kafe u Romano kafu dodaju kremu, alkohol, đumbir, med, pa čak i pavlaku, ali lično više volim klasični recept za okrepljujuće piće čija pravilna priprema garantuje nezaboravno zadovoljstvo.
- 7 g mlevene prirodne kafe
- 30 ml čiste vode
- 5 ml sveže isceđenog limunovog soka
- korica jednog limuna, isečena u tanku spiralu
- šećer po ukusu
PRIPREMA
- Skuvajte kafu pomoću aparata za kafu - tako dobijate pravi pravcati ukus.
- Nežno uklonite koricu limuna i iscedite sok. Pazite da u njega ne uđu košpice i pulpa.
- Sipajte limunov sok u gotovu kafu, ukrasite koricom ili tanko isečenim parčetom limuna i dodajte šećer po ukusu. Uživajte u kafi!
Ljubitelji najjačeg espresa sa limunom možda se ne plaše da naštete zdravlju, jer lekari kažu da je kombinacija prirodne kafe i kiselog limuna, naprotiv, izuzetno korisna. Kafa sa limunom pravo je otkriće za one koji su nezadovoljni kofeinom u velikim količinama i za one koji vole da svoje nepce razmaze nečim neobičnim. Svetla i kreativna, ova kafa će se pretvoriti u prijatnu jutarnju tradiciju, samo morate naučiti kako je pravilno kuvati.
Da li ste probali espresso sa tako neobičnim sastojkom? Podelite svoje utiske u komentarima i ne zaboravite da prijateljima kažete o članku.