Šta će se dogoditi sa vašim telom ako prestanete da pijete alkohol?

Šta će se dogoditi sa vašim telom ako prestanete da pijete alkohol?

Alkohol je vrlo podmuklo piće: mala količina zaista neće uticati na telo, dok previše alkohola može izazvati ozbiljne probleme.

Pre nekog vremena na Internetu je bila popularna šala koja zvuči otprilike ovako: „Alkohol se u potpunosti eliminiše iz tela za 21 dan. Odnosno nikad“. U početku sam se smejao kao i svi drugi. Ali onda sam se zamislio...

Zaista, moja poslednja tronedeljna pauza od uzimanja alkoholnog pića je bila… pa ne znam tačno kad. Ne mogu da se setim.

I prvo pivo koje je probalo u školskom dvorištu, i maturska zabava, kada čak i naša odeljenjska starešina, koja je ranije strogo zabranjivala piće, pije sa učenicima za istim stolom; studentske godine - ovde nema komentara. Zatim život odraslih uz rođendane, korporativne zabave i samo okupljanja uveče sa devojkama uz čašu vina.

Ne, nikada nisam zloupotrebljavao alkohol, nikada mi se nije ni svideo njegov ukus. Samo što tako imamo; u društvu je tako prihvaćeno. A praktično nijedan odmor nije kompletan bez alkohola.

A uskoro mi ide rođendan kada će svi noću sedeti za stolom, jesti puno masnog, slanog i slatkog, piti, jesti i zaželeti dobro zdravlje u zdravicama.

Ali šta će se dogoditi sa vašim telom ako prestanete da pijete alkohol? Pa, najmanje 21 dan, radi eksperimenta. A za vernost je bolje uzeti mesec dana.

I takav eksperiment je zapravo sproveden, a pošto se uredništvo „Dnevnog Magazina“ apsolutno zalaže za trezan način života, pozivamo vas da saznate malu listu šta će se dogoditi sa vašim telom ako prestanete da pijete alkohol. Možda će vam ovaj spisak pomoći da preispitate svoje mišljenje o ovom pitanju.

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZU KADA NE PIJETE ALKOHOL

Postoji mišljenje da nakon pijenja alkohola odmah želite da spavate i brzo zaspite. Da, ima neke istine u tome, ipak, takav odmor sigurno ne pomaže u potpunosti da obnovi snagu, jer je mozak budan pod uticajem opojnog napitka.

Kako su mi lekari objasnili, mamurluk obara ritam života. Nakon odustajanja od alkohola, nećete provesti prvu polovinu dana trljajući slepoočnice i pokušavajući da se usredsredite, ali kao bonus može se pojaviti puno energije. koji će se zaglaviti ključem.

I ako ste pre patili od nesanice, onda ćete nakon 7 dana odbijanja alkohola sigurno spavati u snu bebe.

Posle 14 dana primetićete promenu na figuri. Ako ste ranije patili od viška kilograma, onda za dve nedelje možete da uočite promene - približno minus 1,5 kilograma nedeljno, naravno ako „alkoholne“ kalorije ne zamenite drugom visokokaloričnom hranom ili pićem.
To je delom posledica poboljšanog metabolizma. Takođe, tokom eksperimenta pokazalo se da su devojke koje su probale alkoholna pića pre obroka na kraju pojele više hrane nego one koje su jele hranu uz neka zdrava pića.

Istovremeno, alkoholna intoksikacija utiče ne samo na ukusne pupoljke, već i povećava žudnju za raznim aromama (posebno za mirisom hrane).

Ako ste pre imali zabavnih i ponekad prilično dosadnih grešaka, za 3-4 nedelje će se krvni pritisak i moždana aktivnost oporaviti i glava će početi da radi bolje.
U roku od nekoliko dana nakon potpunog uklanjanja alkohola, primetićete kako koža lica postaje hidratizovana, poprima prirodan ton.
U stvari, u takvim metamorfozama nema ništa iznenađujuće, jer alkohol doprinosi dehidraciji tela (koža lica je patila, prekrivajući se borama), a nakon neuspeha neće biti takvih nedostataka.

Dakle, ako ste prethodno bili nezadovoljni svojim izgledom, posle 30 dana ne pijenja alkohola videćete da će se stanje kože i kose poboljšati i počećete da izgledate još privlačnije.

Posle mesec dana primetićete da slučajno kijanje u javnom prevozu tokom perioda gripa više ne utiče previše na vas. Na kraju, alkohol slabi imuni sistem, čineći osobu podložnijom infekciji.
To ne znači da ćete trezvenim životom obezbediti supermoćan imunološki sistem, ali vratit će vas u osnovno zdravlje, odnosno na nivo koji ste imali pre nego što ste počeli da pijete.

Na kraju, želim da dodam da naučni dokazi Američkog nacionalnog instituta za rak sugerišu da je prekomerna konzumacija alkohola prvi korak ka razvoju karcinoma koji pogađaju različite organe.
Istovremeno, rizik od bolesti direktno zavisi od količine popijenih jakih pića.

SAVET REDAKCIJE

Šta mislite o ovim posledicama nepijenja alkohola? Da li su dovoljne da izvedete takav eksperiment i takođe se odreknete alkohola na mesec dana, kako bi se uverili u istinitost naših argumenata?

Odbijanje ili delimično odbijanje pijenja alkohola prava je odluka, čak i ako se povremeno obradujete čašom crvenog vina. Ali morate biti spremni na određene promene u vašem telu, koje će se sigurno dogoditi čim alkohol postane nedostupan.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE