Kako pravilno skuvati meko-kuvana jaja

Jaja su postala toliko popularan proizvod da se u svetu “Dan jaja” obeležava svakog drugog petka u oktobru. Na ovaj nezvanični praznik, kuvari širom sveta pripremaju jela u kojima su jaja glavni sastojak.

Jaja možete spremati na mnogo načina a “Dnevni magazin” će vam predstaviti kako jaja možete mekoo-skuvati tj. da zadrže žumance u lepom tečnom obliku. Svi znamo da je to najlepši deo za umakanje.TVDRO kuvana jaja - ovo zna svako, pripremiti ih je lako. Mana tvrdo kuvanih jaja je da žumance gubi njegova korisna svojstva i vari se oko tri sata.

Zato stručnjaci smatraju da su meko-kuvana jaja zlatna sredina. Jaja treba da bude lepo kuvano a da pritom žumance zadrži svoje tečno stanje. Tada je jaje najkorisnije za organizam a i lako za svariti.

MEKO kuvana jaja - možete pripremiti brzim kuvanjem u ključaloj vodi. Ili jednostavno sipati ključalu vodu preko jaja, držati ih tako 10 minuta, a zatim preko sipati svežu ključalu vodu i ostaviti još par minuta. Ovakvim kuvanjem, belance se pretvara u nežnu masu, a žumance zadržava tečno stanje.

Ako pak jaja kuvate u šerpi, morate pažljivo nadgledati vreme. Optimalno vreme kuvanja je 3-4 minuta. Morate shvatiti da, kada kuvate 3 minuta, deo belanca može ostati tečan, a 4-minutno kuvanje jaja će belnace potpuno učvrstiti.

Kako pravilno skuvati meko-kuvana jaja

  1. Operite jaja u hladnoj vodi i stavite ih u malu šerpicu tako da se ne mogu kotrljati prilikom kuvanja i da budu jedna uz druga.
  2. U šerpicu sipajte vodu, dodajte kašičicu soli i stavite šerpu na ringlu.
  3. Kada voda počne da ključa, smanjite vatru i počnite da merite vreme. Kuvajte ih gore pomenuta 3-4 minuta.
  4. Kada prođe vreme kuvanja, jaja stavite u posudu sa hladnom vodom - time ćete ih kasnije lakše oljuštiti.

Meko-kuhana jaja se preporučuju jesti topla. Najbolje je koristiti posebno postolje, gde nos jajeta stoji prema gore. Tada se oljušti samo vrh ljuske, i jaje možete jesti sa kašičicom.

Prijatno!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE