Možete li jesti džem ako se u tegli nađe buđ?

Možete li jesti džem ako se u tegli nađe buđ?

Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema od malina pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Česta situacija, zar ne? U ovom neprijatnom trenutku pojavljuje mi se jedno jedino pitanje u glavi: da li da ga bacim ili pojedem, zatvarajući oči pred onim što sam video?

Ova dilema zbunjuje mnoge. Stoga će vam uredništvo „Dnevnog magazina“ reći šta da radite ako iznenada na pekmezu nađete buđ.

BUĐ NA DŽEMU

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih. Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa plesni

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi deo gljivice. Činjenica je da se većina toga već odavno proširila do samog dna. Zbog toga uklanjanje nekoliko kašika džema sa površine, od plesni neće ga u potpunosti osloboditi gljivica.

Takođe, na žalost, mikrotalasno zagrevanje, zamrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti nastale plesni. Neverovatno su postojane i nestaju samo pod uticajem veoma dugog tretmana na visokoj temperaturi.

Uzimajući u obzir sve prethodno navedeno, može se doneti jedan zaključak: kada na džemu ugledate buđ, mirno ga pošaljite u kantu za smeće. A u sledećoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti poštujući sva pravila. Pored toga, ne zaboravite da džem trebate čuvati u sobi u kojoj nema viška vlage i gde direktna sunčeva svetlost ne prodire.

Da li ste znali kako se nositi sa plesni u džemu? Slobodno podelite sa nama u komentarima. Želimo da vaš džem nikada ne spozna zaraze plesni!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE