JAKA KAFA SA ČOKOLADOM I KREMOM
ZA 6 OSOBA
- 1 l crne kafe
- Rakija 150 ml
- 4 zrna kardamoma
- 1 pomorandža
- 200 g tamne čokolade
- 300 ml šlaga ili slatke pavlake
PRIPREMA
- Napravite jaku kafu.
- Dodajte rakiju, kardamom i isečenu pomorandžu.
- Ostavite da se kuva 2 minuta.
- Stavite deo čokolade u šolje, ostatak u kafu.
- Sipajte kafu u šolje i ukrasite šlagom.
TOPLA MOCHA
- 3 kašike šećera
- 3 kašike kakaa u prahu
- 3 kašičice prirodne kafe
- 1 kašika vode
- 3 kašike mleka
- 1/2 kašičice vanile
PRIPREMA
- Zagrejte šećer, kakao u prahu i mlevenu kafu u džezvi.
- Dodajte vodu i skuvajte kafu.
- Sipajte u malu šerpu.
- Ulijte mleko postepeno i nastavite da zagrevate na umerenoj vatri dok se ne dobije glatka konzistencija.
- Dodajte vanilu. Može se ukrasiti šlagom.
KAPUĆINO BLANKO
- 1/2 kašike mleka
- 1/2 kašičice vanile
- 1 kašičica šećera
- 360 g prirodne kafe
- cimet po ukusu
PRIPREMA
- Zagrejte mleko, dodajte mrvice vanile.
- Prokuvajte, ohladite i pustite da se kuva nekoliko minuta ispod poklopca.
- Zatim dodajte šećer i ponovo prokuvajte, brzo ohladite, procedite i odvojite preostalu vanilu.
- Izblendirajte piće blenderom dok se ne formira čvrsta, jaka penasta masa.
- Prvo sipajte espresso u zapreminske šolje, a zatim prelijte mlečnom penom i pospite cimetom za ukus.
IRSKA KAFA
- 2 kašičice šećera
- 45 ml irskog viskija
- sveže kuvana kafa
- 1 kašika 40% kreme
PRIPREMA
- U irskoj čaši za kafu spojite šećer i viski, a zatim dodajte vruću, jaku kafu.
- Kremu lagano umutite u maloj posudi.
- Lagano prelijte kremu preko kašike u kafu tako da ostane na površini. Služite bez mešanja.
KAFA BRULO
- korica 1 pomorandže, ogoljena u jednoj dugoj traci
- korica 1 limuna, ogoljena u jednoj dugoj traci
- 2 kašičice šećera
- 6 cvetića karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 2 kašike kašike rakije ili konjaka
- 3-4 kašike narandžinog likera
- 5 kašika jake crne kafe
PRIPREMA
- Stavite koricu pomorandže i limuna u šerpu.
- Dodajte šećer, karanfilić, cimet, rakiju i liker od pomorandže.
- Zagrejte dok se šećer ne otopi uz neprestano mešanje.
- Napravite kafu, zapalite smešu od rakije, pa polako ulijte kafu u nju u tankom mlazu.
- Poslužite odmah sa štapićem cimeta i ukrasom od pomorandžine kore.
MIRISNA NOVOGODIŠNJA KAFA
- 10 kašika sveže kuvane kafe
- 1/2 kašike šećera
- 1/4 šoljice kakaa u prahu
- 1/4 kašičice cimeta
- 2 kašike vode
- šlag po ukusu
PRIPREMA
- U šerpici spojite šećer, kakao i cimet.
- Dodajte vodu i kuhajte na umerenoj vatri oko 1 minut uz povremeno mešanje.
- Dodajte prethodno skuvanu kafu, dobro promešajte i poslužite sa šlagom.
- Počastite svoje prijatelje jednim od ovih pića. Kako će biti prijatno gledati voljene ljude kojima se dopada vaša veština u pripremi nečeg neuobičajenog! Pripremite aromatičnu kafu ispred njih, to će pojačati efekat.
Ne zaboravite da kažete prijateljima ovaj recept za pripremu aromatične novogodišnje kafe!