KREMASTA PASTA LIMUN - PILETINA

Ova kremasta pasta limun-piletina je lagana 30-minutna večera. Ima ukus savršenog restoranskog obroka, a kramasti limun sos će vas osvojiti.

  • 1 pakovanje testenine po izboru (špagete, fetućini...)
  • 2 kom pilećih prsa bez kostiju srednje veličine, prepolovljena po dužini
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • 1 šolja panko hlebnih mrvica ili prezle
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/8 kašičice crnog bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Krem sos od limuna

  • 4 kašike svežeg limunovog soka od 1 velikog limuna, podeljeno
  • 2 kašike neslanog putera
  • 2 čena belog luka, usitnjena ili mlevena
  • 1/4 kašičice crnog luka u prahu
  • 2 šolje neutralne pavlake za kuvanje
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/3 šolje parmezana
  • 1 kašika peršuna po želji za ukras

PRIPREMA

Pastu skuvajte al dente (tvrđe) po uputstvu sa pakovanja.
Sačuvajte 1/2 šolje vode u kojoj se testenina kuvala. Kada je testenina skuvana al dente, ocedite je i lagano isperite (ispiranje će sos učiniti kremastijim)

Napravite limun piletinu

Dok se testenina kuva, uzmite 2 posude. U prvoj posudi umutite 1 jaje i 1 kašiku mleka. U drugoj posudi izmešajte 1 šolju hlebnih mrvica, 1/2 kašičice soli i 1/8 kašičice crnog bibera. Umočite svaki pileći komad u jaja, puštajući da višak kaplje nazad u posudu, a zatim umočite u mrvice hleba sa obe strane.
Zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi. Dodajte ulja dovoljno da lagano pokrije dno tiganja i zatim dodajte pripremljene komade piletine. Pržite ih sa obe strane po 3-4 minuta. P
Kada je piletina gotova prebacite je na dasku za rezanje da se malo ohladi, iscedite polovinu limunovog soka preko vrha, a zatim piletinu isecite na trake.

Napravite krem sos od limuna

U srednjem loncu na srednjoj vatri rastopite 2 kašike putera, a zatim dodajte 2 mlevena čena belog luka i 1/4 kašičice crnog luka u prahu. Mešati 1 minut da ne zagori.
Dodajte 2 šolje neutralne pavlake i 1/2 kašičice soli. Pustite da krčka, često mešajući. Smanjite temperaturu na najnižu i tokom neprestanog mešanja, postepeno ulijte 2 kašike svežeg limunovog soka i nastavite da mešate.
Pospite sos sa 1/3 šolje parmezana i sklonite sa vatre, mešajući dok se sir ne otopi i sjedini sa sosom. Začinite solju po ukusu.

Oceđenu testeninu prelijte sosom. Po želji dodajte vodu od kuvane testenine ukoliko želite da razredite sos. Ukrasite peršunom i poslužite sa trakama piletine odozgo.

Uživajte i slobodno podelite ovo kremasto zadovoljstvo sa vašim prijateljima i najdražima.

Prijatno!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!